Welkom op de Medulawi Blog

Op dit blog zullen we u op de hoogte houden van het laatste nieuws omtrent Medulawi. U vindt hier onze nieuwsbrieven, de informatie over de kinderen die op een beurs van Medulawi studeren, en nieuws uit het ziekenhuis in Lilongue.

donderdag 21 april 2016

De scholen 2016

Op donderdag was het scholen dag .
Met Rosena en 80 tasjes met zeep, schriftjes, pennen en maandverband voor de meisjes gingen we op pad met de auto van Robin. Eerst gingen we naar een dagschool in Thiolo waar Nchima een aantal kinderen sponsort. Dagscholen zijn goedkoop in Malawi, ongeveer 8 euro per term. Daar krijgen ze dan van 8.00-14.00 les voor. Tot nu toe hebben we met Medulawi echter voornamelijk kostschoolkinderen gesponsord. Kinderen in Malawi mogen namelijk niet kiezen naar welke school ze gaan, maar worden door de regering geplaatst. De kinderen die de beste cijfers hebben gehaald voor hun examen op de basisschool, worden op de kostscholen geplaatst, ongeacht of ze dit wel of niet kunnen betalen. Als ze het niet kunnen betalen, is het nog heel lastig om je plaats om te ruilen voor een plaats op een dagschool. Bovendien is de opleiding op kostscholen beter, deels doordat ze vaak betere docenten en wat beter ingerichte scholen hebben, deels omdat de kinderen niet in de middag naar huis gaan en dan op het land moeten werken. Vandaar dat wij destijds voor deze optie gekozen hebben, maar relatief zijn de dagscholen dus ook een goede investering. Daar waar kostscholen slagingspercentages van 88-92% halen, is dat op de meeste dagscholen de helft. Deze in Thiolo had echter een slagings percentage van 65%! Ze hebben een redelijk doortastend schoolhoofd, die meteen van de gelegenheid gebruik maakte om te vragen of we geen zin hadden om zin laboratorium in te richten, want daar had hij nog €7500 voor nodig.....Hij had namelijk inmiddels een science teacher en een gebouw :)
Na de dagschool was het tijd voor onze kostschool. Deze heeft inmiddels een nieuw schoolhoofd, iets minder doortastend dan de vorige, maar met grote interesse in tuinieren. Er waren volop bomen geplant en ieder nieuw struikje werd met de Latijnse naam benoemd tijdens onze rondleiding. Ondertussen hebben ze wel geen geld voor de electriciteit, die waarschijnlijk binnenkort wordt afgesloten.... 
We spraken met alle 30 studenten die we daar momenteel hebben. Niet allen doen het even goed, maar in het eindexamenjaar zit een bijzonder intelligent meisje, Eleni, die graag rechten wil studeren. In het derde jaar zitten twee jongens die nr 2 en 3 van de klas zijn, en in de tweede zit ook een heel slim meisje die als beste van de klas is geeindigd. Als je ze vraagt wat ze willen woren, wil ongeveer de helft dokter worden, een kwart docent en de rest een beetje gemengd.... Om verder te kunnen studeren heb je echter heel goede cijfers nodig, ik denk dat ongeveer 10% geaccepteerd wordt oo de universiteit dan wel PABO of verpleegopleiding. Als ze geaccepteerd worden, betalen wij hun verdere opleiding, en zo zijn dit jaar twee meisjes op de universiteit voor agriculture begonnen, en 1 jongen in de accountency. Een verspilling is de schoolopleiding echter nooit. Zelfs al gaan ze terug naar hun dorp om te trouwen, ze hebben meer aanzien en meer capaciteiten om een kleine onderneming op te zetten. Bovendien zijn ze vaak rond de twintig en hebben ze nog steeds geen kinderen en weten ze veel over gezinsplanning en HIV. De kans dat de meisje dus jong trouwen en op hun 20 ste al 6 kinderen hebben waar ze niet voor kunnen zorgen is door de schoolopleiding tot 0 gereduceerd. 

Na Thiolo gingen we naar Nchembweke, een andere dagschool in een klein dorpje. Hier werden we heel hartelijk begroet door het fanatastische schoolhoofd en de andere docenten. Medulawi gaat hier een door het schoolhoofd opgezet voedselprogramma sponsoren. Voor €500 per jaar krijgen alle eindexamen studenten de laatste drie maanden elke dag een lunch (15 cent per maaltijd!) als ze daarna op school blijven studeren. Iedereen draagt bij aan dit project: de docenten blijven in de middag langer, de ouders doen het werk op het land zonder hun kinderen en alle leerlingen blijven maar al te graag om met een volle buik ook nog eens te mogen studeren. Wij vonden het zo'n goed project, dat we het graag ondersteunen. 

Na deze laatste school was het tijd om Martha Piri te zien. Zij heeft een school achter het vliegveld en ondersteund daarnaast een community house voor weeskinderen en de oude vandagen. Met haar zijn we bezig het maandverband project op te zetten, door vrouwen in het dorp uitwasbaar maandverband te leren maken voor de schoolkinderen, zodat ze tijdens hun menstruatie gewoon naar school kunnen. Met hulp van een inzamelingsactie van een kerk in Nederland hebben wij de naaimachines en materialen kunnen sponsoren. Op dit moment is het programma echter nog niet opgestart. Er is enrime droogte geweest dit jaar, waardoor de hongersnood in dit gebied erger is dan ooit. Alle vrouwen zijn dus druk geweest op het land om zoveel mogelijk te kunnen bewateren en oogsten en nu weer nieu te kunnen planten.... hopelijk gaat daarna het programma van start. Ook is het community gebouw dicht, er is geen eten en geen speelgoed. Martha is aan het proberen een stukje vruchtbaar land te krijgen van de chiefs om daar mais te kunnen verbouwen. Ik gaf haar wat geld van een vriend in Nederland om het land te bezaaien met mais en om het community center in de tussenliggende drie maanden elke dag van eten te kunnen voorzien (3 maanden eten voor 30 kinderen: 40 euro....). Tevens gaven we haar al het speelgoed dat ik mee had gekregen van de kinderafdeling in Nieuwegein en de schoolspullen die de kinderen van Bjarne op school hadden ingezameld. Dat was dus een vruchtbaar bezoek! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten