Welkom op de Medulawi Blog

Op dit blog zullen we u op de hoogte houden van het laatste nieuws omtrent Medulawi. U vindt hier onze nieuwsbrieven, de informatie over de kinderen die op een beurs van Medulawi studeren, en nieuws uit het ziekenhuis in Lilongue.

Laatste Nieuwsbrief

 Nieuwsbrief Stichting Medulawi, januari 2014


Allereerst wensen wij u een goed en gezond 2014 toe!

Zoals beloofd hier een aanvulling op de nieuwsbrief van november j.l. om jullie op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen van de projecten naar aanleiding van Jojannekes bezoek aan Malawi afgelopen maand.
Onderaan deze nieuwsbrief staat een link naar een uitgebreid verslag dat zij tijdens de reis heeft gemaakt met daarin veel informatie over alle lopende projecten.

Een korte samenvatting van 2,5 week Malawi valt bijna niet te geven. Er waren zoveel indrukken op ieder niveau! Het was hartverscheurend om te merken hoe de armoede in Malawi in de afgelopen jaren alleen maar erger is geworden. Nog meer mensen leven onder de armoedegrens en het corrupte huidige bewind heeft daar alles mee te maken. President Banda, een voormalig human right activiste, is betrokken geraakt in een groot corruptieschandaal om haar presidentsverkiezingen te kunnen financieren, waardoor alle internationale hulp direct bevroren is. En dat merk je….het ziekenhuis krijgt zelfs de meest noodzakelijke medicatie en verbandmaterialen niet meer op tijd, door de inflatie verdienen verpleegkundigen veel minder dan voorheen, waardoor ze regelmatig staken en zelfs de salarissen van dokters en clinical officers worden niet meer altijd uitbetaald.
Dan is het goed om te weten dat de hulp die Medulawi biedt geheel buiten de regering om gaat en rechtsreeks naar de schoolkinderen en de ziekenhuisafdeling gaat.

Aan de andere kant is er ook goed nieuws: de kindersterfte is fors aan het afnemen door de inzet van de millennium goals (zie http://www.un.org/millenniumgoals/childhealth.shtml). Eén van de redenen is dat HIV-besmetting van kinderen afneemt, doordat alle zwangere vrouwen levenslang medicatie krijgen. Daardoor worden minder kinderen tijdens de bevalling en het borstvoeding geven besmet.
Ook in het ziekenhuis zijn veel zaken beter geregeld: er zijn veel meer verpleegkundigen dan vijf jaar geleden. Daar waar er vijf jaar geleden maar één Malawiaanse kinderarts was, zijn dat er inmiddels tien en loopt de opleiding goed. Hopelijk kan de zorg in de toekomst steeds meer in handen van de Malawiaanse bevolking komen i.p.v. dat zij afhankelijk zijn van westerse artsen.
Er volgt nu een puntsgewijze samenvatting van wat Stichting Medulawi in 2013 bereikt heeft.
Voor de geïnteresseerden is ook apart een uitgebreid verslag bijgevoegd van de belevenissen op de scholen en in het ziekenhuis

  1. In Lilongue Kamuzu Central Hospital is Jacklyn, een geregistreerd Keniaanse kinderintensive care verpleegkundige, erin geslaagd de hele kinderafdeling te reorganiseren op ziekte-ernst. Tevens heeft zij alle andere verpleegkundigen geschoold in het verlenen van acute hulp bij kinderen. Dit heeft geresulteerd in een gestructureerde afdeling waar veel beter op de allerzieksten wordt gelet.
  2. Dit jaar zijn acht kinderen geslaagd voor hun middelbare school eindexamen en één voor haar opleiding tot lerares.
  3. Door het sluiten van twee filialen van het Antonius Ziekenhuis in Utrecht was het mogelijk om 58 dozen vol medicatie en geneeskundige benodigheden aan Kamuzu Central Hospital te schenken.
  4. De organisatie van een groot lindyhop dansfeest heeft maar liefst 2400 euro opgebracht. De tweede editie volgt op 9 februari 2014 in Utrecht.
  5. De opbrengst van de kerstmarkt van vorig jaar van de Rotary afdeling Bergh is voor een groot deel naar Stichting Medulawi gegaan. Stichting Medulawi heeft van hen een donatie van 5000 euro gekregen! Heel veel dank hiervoor!
  6. Ook dit jaar zijn Roland macDonald, Tjolina Sieben en Mieke Heidema druk geweest om voor ons kaarten en sjaals te maken en verkopen, wat in totaal 600 euro heeft opgeleverd.

Al met al zijn we heel trots om te merken wat een verschil de donaties van Stichting Medulawi in praktijk gemaakt hebben. Het was geweldig om te zien hoe blij de kinderen waren, omdat ze naar school konden en om iedereens gezicht te zien oplichten als ze over Jacklyn, de verpleegkundige, praatten. Dankzij jullie hulp is dat mogelijk geworden!

In 2014 zullen 38 kinderen een middelbare school opleiding volgen met een Medulawi beurs. Daarnaast willen we een aantal beurzen voor beroepsopleidingen en docentenopleidingen gaan verstrekken.
Wat het ziekenhuis betreft zullen we in 2014, naast een intensive care verpleegkundige, ook een extra verpleegkundige voor de pasgeborenenafdeling (neonatologie) financieren in Kamuzu Central Hospital.

Dan nog wat praktische puntjes:
  1. Stichting Medulawi is, zoals u wellicht weet, door de belastingdienst aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Periodieke giften zijn daardoor volledig aftrekbaar van de belasting en hiervoor geldt dus geen drempelinkomen of maximal aftrekbaar bedrag. Hiervoor geldt wel dat voor een periode van vijf jaar minimaal eenmaal per jaar ongeveer hetzelfde bedrag moet worden gedoneerd. Tot 1 januari 2014 mochten deze giften alleen worden afgetrokken als ze waren vastgelegd bij een notaris. Vanaf 1 januari 2014 hoeft dit niet meer en kunt u kiezen of u de gift via de notaris wil vastleggen (wat geld kost) of via een schriftelijk overeenkomst met Stichting Medulawi (dat is gratis).
Als u een periodieke gift wil doen en u kiest voor de laatste optie, dan kunt u gebruik maken van bijgevoegd formulier. Lees de bijlage hiervan goed door. Het formulier kunt u ingevuld en ondertekend opsturen naar Stichting Medulawi. Wij vullen dan ons deel van het formulier in en sturen het ondertekend naar u terug. U hoeft het formulier niet op te sturen naar de belastingdienst. Bewaar het wel goed voor uw eigen administratie. Als de belastingdienst uw aangifte controleert, kunnen ze om de schriftelijke overeenkomst vragen.
Wilt u iets afspreken wat niet op het formulier vermeld staat, laat het ons dan weten. Dan kan daarvoor een aparte overeenkomst worden opgesteld. Zie voor dit alles ook http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/overeenkomst_periodieke_giften
Indien u de periodieke gift liever vastlegt bij een notaris, is dat natuurlijk ook prima. Hierbij kunnen wij u zo nodig helpen.
  1. De website www.medulawi.org is geheel vernieuwd, o.a. met informatie die Jojanneke tijdens haar reis heeft verzameld. Ook zal er binnenkort een link naar een Medulawiblog komen, waar nieuws vanuit Malawi rechtstreeks gepost wordt en waarop u o.a. verhalen uit het ziekenhuis en van de reis kunt lezen.

We hopen dat u ook in 2014 weer bereid bent om onze projecten te steunen met een donatie, zodat we de lopende projecten kunnen blijven financieren en de nieuwe, bovengenoemde plannen kunnen realiseren.

Met vriendelijke groet,

Jojanneke Heidema
Janneke van der Kamp
Merel van Gaalen-van Loon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten